Està localitzada als afores de la localitat a 3.5 km. De distància. Situada al nord-est del Camp de Salinas, en una àrea del secà millorat que aprofitava per a reg les aigües de pluja procedents de les elevacions properes. El seu poblament es remunta a època romana i està testificat per l’existència de restes arqueològiques i uillae rusticae als voltants, així com pel pas per la hisenda de la Via Augusta. Igualment, de l’etapa islàmica es conserva l’anomenat “Tesorillo de la Marquesa”, conjunt de monedes àrabs dels segles X i XI, trobat en l’any 1974.
El predio va formar part de l’immens patrimoni territorial que a la comarca posseïa la casa nobiliària de Rafal. En 1695, per disposició testamentària de donya Mª Manuela Valenzuela i Vázquez Fajardo, marquesa de Rafal, aquesta finca i una altra contigua va ser donada a la companyia de Jesús establerta a Oriola, que va incrementar el nombre de colons mitjançant establiments emfitèutics a 1723.
Aquest assentament que, amb el pas del temps, va ser l’origen del mas dels Montesinos, es va convertir en un dels més dinàmics de la zona durant el set-cents. A la fi d’aquesta centúria el poblat agrícola estava format per una casa principal, quinze cases petites, ermita i altres dependències d’ús agrícola com pou, aljub, almàssera, paller i celler. Entre els seus aprofitaments tradicionals cal destacar els de cereal, vinya, olivera, Moreral i pastures.
El dia de la Mare de Déu del Roser, el municipi dels Montesinos va fins a La Marquesa en romeria, a passar el dia allà.
La Partida de la Marquesa, la compon:
- La seva Església de finals del segle XVII.
- Els Aljubs de la Marquesa, de mitjan el segle XVIII.